Witaminy są to substancje organiczne, które odpowiadają za regulację większości procesów życiowych, nie będąc przy tym substancjami energetycznymi lub budulcowymi. Zakłada się, że witaminy muszą być dostarczane do organizmu wraz z pożywieniem, jednak nie jest to jedyna droga pozyskiwania tych związków. Organizm jest w stanie na własną rękę syntetyzować niektóre z witamin np. witaminę D, ale są to ilości zazwyczaj nie pokrywające dziennego zapotrzebowania.
Witamina D jest substancją steroidową (powstałą z cholesterolu), która wchłania się z przewodu pokarmowego po rozpuszczeniu w tłuszczach. Jej główną funkcją jest dbanie o równowagę gospodarki wapniowo-fosforanowej oraz o prawidłową strukturę i funkcję kości.
Jak powstaje witamina D?
Prekursor witaminy D - cholekalcyferol w przeważającej większości wytwarzany jest przez naskórek pod wpływem promieniowania UVB światła słonecznego. W niewielkim stopniu dostarczany jest do organizmu także poprzez pokarmy.
Prewitamina wędruje dalej do wątroby, gdzie następuje jej przekształcanie do kalcydiolu. Ta substancja transportowana jest do nerek, które przekształcają ją w aktywną postać witaminy D3 - kalcytriol.
Które pokarmy zawierają duże ilości witaminy D?
Mimo iż 80-100% potrzebnej dla organizmu witaminy D pochodzi ze skóry, nie należy zapominać o konieczności uwzględniania w diecie pokarmów bogatowitaminowych. Największe ilości witaminy D odnaleźć można w mięsie niektórych ryb, przede wszystkim łososiu, dorszu, tuńczyku, śledziu, makreli. Ważnym źródłem są także sery, żółtko jaja i część grzybów.
Niekiedy produkty spożywcze dodatkowo wzbogaca się o witaminę D, w Polsce taki proceder obserwuje się w przypadku margaryny oraz niektórych płatków śniadaniowych.
Jakie są funkcje witaminy D?
Podstawowym zadaniem witaminy D jest regulacja gospodarki wapniowo-fosforanowej. By w organizmie nie zabrakło wapnia i fosforu witamina stymuluje ich wchłanianie w przewodzie pokarmowym oraz hamuje nadmierne wydalanie z moczem. Jest to kluczowe w przypadku układu kostnego gdyż umożliwia uwapnianie kości, dzięki czemu jest ona w stanie rosnąć na długość oraz mineralizację kości, przez co staje się bardziej odporna. Prawidłowy poziom witaminy D jest szczególnie istotny w okresie rozwojowym, gdy kości i zęby ulegają najintensywniejszym przemianom.
Optymalizacja poziomu wapnia, za którą odpowiada witamina D zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego. Wapń jest jednym z neuroprzekaźników, dzięki któremu możliwe jest przechodzenie impulsów nerwowych oraz skurcz mięśni. Witamina ma wpływ także na nasze samopoczucie - chroni przed spadkami nastroju, w tym depresją oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia otępienia.
Witamina D ma swój udział także w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych i metabolicznych. Zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, poprawia profil lipidowy poprzez promowanie produkcji dobrego cholesterolu HDL, stymuluje także uwalnianie insuliny z komórek beta trzustki, co zapewnia odpowiednią kontrolę glikemii i zapobiega cukrzycy.
Witamina D pobudza pracę układu odpornościowego oraz promuje produkcję białek przeciwbakteryjnych. W chorobach alergicznych zmniejsza poziom cytokin zapalnych co sprzyja redukcji intensywności objawów. Reguluje także proces podziałów komórkowych i naturalnej śmierci komórek, co zmniejsza ryzyko choroby nowotworowej, przede wszystkim raka jelita grubego.