Całkowite wyleczenie chorób z grupy nieswoistych zapaleń jelit nie jest możliwe. Przebieg choroby zazwyczaj składa się z okresów zaostrzeń oraz remisji. Leczenie tych schorzeń ma na celu złagodzenie objawów oraz utrzymanie okresu remisji przez jak najdłuższy czas.
Spośród dostępnych środków farmakologicznych wykorzystuje się leki immunomodulujące, przeciwzapalne, immunosupresyjne oraz leki biologiczne. Istotną kwestią jest również stosowanie leczenia żywieniowego.
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego
Leczenie WZJG jest modyfikowane w zależności od aktywności choroby, lokalizacji zmian oraz częstotliwości zaostrzeń.
Podczas kuracji stosuje się doustne glikokortykosteroidy (prednizon, budezonid), kwas 5-aminosalicylowy (5-ASA) (sulfasalazyna, mesalazyna), leczenie immunosupresyjne (merkaptopuryna, azatiopryna) oraz leczenie biologiczne (adalimumab, infliksymab).
5-ASA stosuje się wobec średnich i łagodnych postaci choroby, natomiast sterydy włącza się podczas umiarkowanego przebiegu WZJG. Leki z grupy immunosupresyjnych włącza się do leczenia podczas wystąpienia oporności na sterydoterapię, a także w celu zmniejszenia ilości stosowanych GKS.
W trakcie ciężkich rzutów choroby wykorzystuje się takie preparaty jak takrolimus, cyklosporyna oraz leczenie biologiczne - golimumab, infliksymab bądź adalimumab. Jeżeli leczenie farmakologiczne jest niewystarczające, koniecznością może się okazać operacja chirurgiczna. Najczęściej usuwany jest zmieniony chorobowo fragment jelita lub całe jelito grube.
Podczas przewlekłego leczenia należy wykonywać regularne badania kontrolne. Gdy choroba trwa ponad 10 lat, co 2 lata zaleca się wykonywanie kolonoskopii w celu nadzoru onkologicznego.
Choroba Leśniowskiego-Crohna
Przy doborze odpowiedniego leczenia choroby Leśniowskiego-Crohna należy wziąć pod uwagę lokalizację zmian chorobowych oraz stopień aktywności schorzenia. W leczeniu choroby Crohna stosuje się glikokortykosteroidy, metotreksat, preparaty kwasu 5-aminosalicylowego oraz leki biologiczne.
Aż 70% chorych będzie zmuszone poddać się leczeniu operacyjnemu w trakcie trwania choroby. Wskazaniami do wykonania operacji jest masywny krwotok, niedrożność jelit, perforacja, zwężenia, przetoki, a także choroba nowotworowa.
Żywienie w nieswoistych zapaleniach jelit
Dietoterapia w nieswoistych zapaleniach jelit powinna być uwarunkowana stanem klinicznym chorego i uwzględniać pojawiające się biegunki oraz zaparcia. Dieta powinna być uboga w produkty, które zaostrzają objawy choroby.
W nieswoistym zapaleniu jelit należy stosować żywność ubogą w błonnik (dieta ubogoresztkowa), wyjątkiem jest postać zaparciowa schorzenia. Produkty które należy ograniczyć z uwagi na wysoką zawartość błonnika to: produkty pełnoziarniste, warzywa strączkowe, brązowy ryż, otręby, grube kasze oraz surowe owoce i warzywa. Ponadto dieta powinna być bogata w składniki odżywcze i lekkostrawna.
Najlepszym sposobem na obróbkę termiczną jest gotowanie na parze, pieczenie w folii, gotowanie czy duszenie. Temperatura posiłków powinna być umiarkowana, gdyż zapobiega to podrażnieniom przewodu pokarmowego.
Dobrym źródłem węglowodanów w nieswoistych zapaleniach jelit są ugotowane ziemniaki, pszenne pieczywo, sucharki, drobne kasze oraz produkty z białej mąki. W chorobie Crohna oraz WZJG białko najlepiej pozyskiwać z jajek, chudych mięs (drobiu, cielęciny), a gdy nabiał nie zaostrza objawów, także twarożku i kefiru.
Warto wyeliminować z diety żywność ciężkostrawną i wzdymającą oraz zredukować do minimum ilość tłustych mięs, wędlin, serów oraz słodyczy, wędzonek i produktów słodzonych słodzikami.
Profilaktyka
Aby utrzymać remisję przez jak najdłuższy czas, warto stosować się do kilku zasad, które pozwolą zadbać o zdrowie jelit. Należy ograniczyć stres oraz zapewnić organizmowi co najmniej 7 godzin regenerującego snu każdego dnia.
Zdrowa dieta oraz właściwe nawodnienie organizmu również wspomaga prawidłowe działanie jelit. Należy obserwować nowe objawy i zmiany w ciele, a w razie nieprawidłowości natychmiast skonsultować się z lekarzem.