W jaki sposób produkty mleczne wpływają na stan naszej cery?
Mechanizm wpływu nabiału na stan cery i trądzik nie jest w pełni zrozumiany, ale istnieją pewne teorie dotyczące tego związku. Poniżej przedstawiamy kilka potencjalnych mechanizmów, przez które picie mleka i spożywanie produktów mlecznych może wpływać na stan naszej cery.
Hormony i czynniki wzrostu
Mleko krowie zawiera różne hormony i czynniki wzrostu, które mogą mieć negatywny wpływ na stan cery. Zostało udowodnione także, że kazeina (główne białko mleczne) oraz białka serwatkowe powodują wzrost stężenia IGF-1 (insulinopodobnego hormonu wzrostu) w organizmie, co z kolei wpływa na zwiększoną produkcję sebum. Jest to bezpośrednio powiązane z powstawaniem zmian trądzikowych.
Dlatego też często obserwuje się pogorszenie zmian trądzikowych u ludzi przyjmujących odżywki białkowe na bazie białka serwatkowego, które są popularne wśród sportowców uprawiających sporty siłowe i sylwetkowe.
Wzrost poziomu insuliny
Produkty mleczne, zwłaszcza o niskiej zawartości tłuszczu, często mają wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że mogą powodować gwałtowne wzrosty poziomu glukozy we krwi i insuliny. Wzrost poziomu insuliny może z kolei wpływać na rozwijanie się trądziku poprzez zwiększenie produkcji sebum i stanu zapalnego skóry.
Reakcje alergiczne lub nietolerancje pokarmowe
Niektóre osoby mogą być uczulone na składniki mleka lub cierpieć na nietolerancję laktozy. To może prowadzić do stanów zapalnych w organizmie, które mogą wpłynąć na stan skóry i przyczyniać się do wystąpienia trądziku.
Nietolerancję laktozy obserwuje się u 20-37% dorosłych Polaków. Jest spowodowana zmniejszoną aktywnością laktazy, czyli enzymu rozkładającego laktozę - dwucukier występujący w mleku. Objawia się ona nieprzyjemnymi objawami ze strony układu pokarmowego, takimi jak biegunki, wzdęcia czy bóle brzucha, występującymi po spożyciu mleka.
Istnieją badania mogące pomóc nam stwierdzić, czy mamy niedobór laktazy - są to m.in. wodorowy test oddechowy, badanie pH stolca, test doustnego obciążenia laktozą, próba eliminacyjna czy badanie molekularne polimorfizmu genu laktazy (LCT).
Warto jednak zaznaczyć, że wpływ nabiału na trądzik jest bardzo indywidualny, a nie wszyscy ludzie doświadczają negatywnych efektów spożywania produktów mlecznych. Istnieje wiele czynników, które mogą wpływać na rozwijanie się trądziku, takich jak genetyka, hormony, styl życia i dieta jako całość.