Czym jest probiotyk?
Według oficjalnej definicji ISAPP (International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics), probiotykami nazywamy żywe organizmy, które gdy podawane są w odpowiednich ilościach, wykazują korzystny efekt zdrowotny dla organizmu gospodarza.
Do probiotyków zaliczamy bakterie z rodzaju Lactobacillus, np. Lactobacillus rhamnosus czy z rodzaju Bifidobacterium, przykładowo Bifidobacterium breve. Do tej grupy należą także drożdżaki Saccharomyces boulardii.
Źródłem probiotyków mogą być preparaty farmaceutyczne w postaci leku, suplementy diety, a także mleczne napoje fermentowane (kefir, maślanka, jogurt) czy produkty kiszone (kapusta, ogórki).
Jak działają probiotyki?
W normalnych warunkach w przewodzie pokarmowym panuje stan zwany eubiozą, który polega na tym, że około 90% bakterii tworzących naturalną florę bakteryjną w jelicie stanowią korzystne bakterie Lactobacillus, inaczej zwane także bakteriami kwasu mlekowego. Natomiast pozostałe 10% to bakterie szkodliwe, które (przy prawidłowych proporcjach takich jak powyżej) nie mają wielkiego znaczenia.
Problem pojawia się, gdy w wyniku stresu, nieprawidłowych nawyków żywieniowych czy po przebyciu antybiotykoterapii, ta proporcja się zmienia i szkodliwe bakterie zaczynają się namnażać, co powoduje wiele nieprzyjemnych objawów, m.in. zaparcia, biegunka czy wzdęcia, a także wzrost substancji toksycznych w organizmie, takich jak amoniak, azotyny lub aminy.
W takim właśnie przypadku na ratunek przybywają probiotyki - wpływają one na zwiększenie ilości korzystnych bakterii w mikroflorze jelitowej, a przy zaburzonej florze bakteryjnej przywracają równowagę pomiędzy korzystnymi i niekorzystnymi szczepami bakterii, zmniejszając liczbę bakterii patogennych.