Jak powinna wyglądać dieta osób z Hashimoto?
Osoby z chorobą Hashimoto powinny spożywać produkty bogate w składniki zapewniające prawidłową syntezę, wydzielanie i działanie hormonów tarczycy. Oprócz tego dieta powinna mieć właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Ważne, aby ograniczyć lub (gdy to możliwe) całkowicie wyeliminować żywność zmniejszającą aktywność tarczycy i funkcję wydzielniczą.
W praktyce oznacza to nacisk na prawidłową kaloryczność diety, odpowiednią podaż i zwracanie uwagi na źródło białka, ograniczenie spożywania tłuszczy nasyconych, a zadbanie o wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Oprócz tego ważne są mikroelementy, takie jak jod, selen, żelazo i cynk. Szkodliwe dla organizmu są zarówno ich niedobór, jak i nadmiar. Prawidłową pracę tarczycy wspomagają również witaminy D, A, E i C.
Energetyczność diety
Ilość spożywanego pokarmu wpływa na aktywność tarczycy. Produkcja i wydzielanie hormonów są większe przy wyższej wartości energetycznej diety i niższe, gdy podaż pokarmów jest ograniczona.
Ujemny bilans kaloryczny, mniejszy o 40% i więcej niż standardowo zalecana, i głodzenie istotnie zmniejszają osiągane we krwi stężenie hormonów tarczycy. Stosowanie restrykcyjnych diet może zatem nasilić zaburzenia powstałe w wyniku choroby Hashimoto.
Wynika to z kilku mechanizmów:
niekorzystny wpływ na transport hormonów tarczycy przez białka osocza;
hamowanie wychwytu hormonów przez tkanki docelowe;
zmniejszenie aktywności dejodynaz (enzymów odpowiedzialnych za przemianę tyroksyny do aktywnej metabolicznie trójjodotyroniny);
osłabienie działania fizjologicznego trójjodotyroniny.
U osób z nadmierną masą ciała korzystna jest łagodna (10%) lub umiarkowana (20%) restrykcja energetyczna diety. Większe ograniczanie spożywanych kalorii spowalnia podstawową przemianę materii, która jest już wyjściowo niższa u osób chorych. W konsekwencji masa ciała zamiast zmaleć, ulegnie przyrostowi. Dodatkowo zwiększy się ryzyko zaburzeń metabolicznych.
Białko
Białka są zbudowane z aminokwasów. Aminokwasem istotnym dla prawidłowego funkcjonowania gruczołu tarczowego jest tyrozyna, gdyż hormony tarczycy, tyroksyna i trójjodotyronina, są jej pochodnymi. Innym ważnym aminokwasem jest fenyloalanina, która może być przekształcona w tyrozynę.
Produkty spożywcze bogate w tyrozynę i fenyloalaninę to:
chude mięso (drób, cielęcina),
ryby morskie,
owoce morza,
jaja,
mleko i przetwory mleczne.
Większy udział białka w diecie skutkuje zwiększeniem termogenezy indukowanej pożywieniem, powoduje szybsze uczucie sytości i może sprzyjać redukcji masy ciała.
Trawienie białka wymaga większych nakładów energii, co przyspiesza metabolizm. Dodatkowo pełnowartościowe białko może hamować wypadanie włosów, często obserwowane u osób z chorobą Hashimoto.
Białko sojowe
Kontrowersyjnym białkiem jest białko sojowe. Soja i produkty sojowe zawierają substancje goitrogenne, czyli wolotwórcze i z tego powodu nie powinny być spożywane. Białko sojowe ma niekorzystny wpływ na wchłanianie lewotyroksyny w przewodzie pokarmowym.
Z drugiej strony białko to jest bogate w tyrozynę i wspiera przemiany wewnątrzkomórkowe hormonów tarczycy. Dlatego też nie należy dążyć do całkowitej eliminacji tego produktu z diety.
Tłuszcz
Tłuszcz reguluje aktywność osi podwzgórze-przysadka-tarczyca na każdym z jej poziomów. Wpływa na metabolizm i działanie hormonów tarczycy w komórkach docelowych. Rodzaj tłuszczu nie pozostaje jednak bez znaczenia.
Oś regulująca pracę tarczycy jest istotnie wyższa po spożyciu tłuszczy bogatych w tzw. zdrowe tłuszcze, czyli wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny n-3. Z kolei nasycone kwasy tłuszczowe powodują zmniejszenie syntezy hormonów na skutek spadku aktywności białek zaangażowanych w ich produkcję oraz niższą ekspresję receptora dla trójjodotyroniny.
Poza korzystnym efektem na funkcję wydzielniczą gruczołu tarczycowego, wielonienasycone kwasy tłuszczowe pobudzają tworzenie cytokin przeciwzapalnych i łagodzą objawy skórne choroby Hashimoto.
Jod
Jod jest niezbędny do jodowania aminokwasu tyrozyny w procesie produkcji tyroksyny i trójjodotyroniny. W sytuacji niedoboru tego mikroskładnika pobudzone są podwzgórze i przysadka i zwiększa się stężenie TSH. Sprzyja to powstawaniu wola i niedoczynności tarczycy.
Jednak nie tylko niedobór jodu może być szkodliwy. Zbyt wysoka podaż jodu z dietą prowadzi do zahamowania syntezy hormonów tarczycy w wyniku zmniejszenia jego wychwytu z krwi przez komórki gruczołu (tyreocyty). Obniża się również dostępność aminokwasów, a sama tarczyca słabiej reaguje na wzrost stężenia TSH.
Nadmiar jodu powoduje, że gruczoł tarczycowy staje się immunogenny, czyli zdolny do wywołania przeciwko sobie odpowiedzi odpornościowej. Co więcej, zapoczątkowuje lub nasila rozwinięty już przewlekły stan zapalny, zwiększa produkcję przeciwciał anty-tarczycowych i destrukcję tyreocytów.
Selen
Selen zaangażowany jest w utrzymanie równowagi hormonów tarczycy. Dzieje się tak dlatego, że ten pierwiastek jest wbudowany w centra aktywne różnych enzymów:
biorących udział w przemianach tyroksyny i trójjodotyroniny,
antyoksydacyjnych,
hamujących syntezę cytokin prozapalnych,
zwiększających aktywność limfocytów T supresorowych, które zmniejszają nadwrażliwość i nadmierną reaktywność oraz chronią tarczycę przed autoagresją.
Niedobór selenu w diecie zaburza transformację tyroksyny do trójjodotyroniny, nasila stres oksydacyjny i apoptozę (proces naturalnej destrukcji komórek). To może indukować lub pogłębić chorobę Hashimoto. Te nieprawidłowości rozwijają się w większym stopniu, jeśli towarzyszy im dodatkowo niedobór jodu - wtedy włóknienie gruczołu i destrukcja tyreocytów następują szybciej.
Żelazo
Żelazo jest wbudowane w enzym peroksydazę tarczycową (TPO) i w ten sposób reguluje syntezę oraz przemianę hormonów tarczycy.
U osób z autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy typu Hashimoto często diagnozowana jest anemia, która może zwiększać niedoczynność tarczycy i zapotrzebowanie na lewotyroksynę. Dlatego należy dbać o odpowiednią podaż żelaza w diecie.
Cynk
Cynk uczestniczy w regulacji syntezy i metabolizmu hormonów tarczycy, wykazuje właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.
Jego niedobór przekłada się na zmniejszenie wiązania tyroksyny i trójjodotyroniny z ich receptorem, wydzielania hormonów podwzgórza i przysadki stymulujących gruczoł tarczowy do pracy i zwiększenie produkcji przeciwciał anty-tarczycowych.
Witamina D
Witamina D ma działanie immunomodulacyjne. Osłabia aktywność limfocytów Th1 i Tc o właściwościach prozapalnych, a wzmaga limfocytów Th2 i Treg o cechach przeciwzapalnych. Przekłada się to na zmniejszenie pracy limfocytów B i plazmocytów - komórek produkujących przeciwciała.
Dla osób z chorobą Hashimoto oznacza to, że jej niedobór nasila proces zapalny w tarczycy, zwiększa stężenie przeciwciał anty-tarczycowych i wzrost wydzielania TSH, a spadek tyroksyny i trójjodotyroniny.
Witaminy A, E i C
Witaminy A, E i C również mają właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, dzięki którym mogą spowalniać autodestrukcję gruczołu tarczowego i pośrednio wpływać na syntezę jego hormonów. Dodatkowo zwiększają wchłanianie selenu w przewodzie pokarmowym.
Witamina C nasila wytwarzanie tyrozyny i nasila absorpcję lewotyroksyny.
Witamina E zapewnia szczelność naczyń krwionośnych, dzięki temu przyczynia się do ograniczania obrzęków.
Flawonoidy
Flawonoidy są składnikami żywności o wpływie na tarczycę zarówno korzystnym, jak i niekorzystnym.
Działanie ochronne wynika z ich cech antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych. Działanie antytarczycowe wynika z blokowania wychwytu jodu, syntezy hormonów i ich przemian poprzez hamujący wpływ na zaangażowane w ten proces enzymy.
Co więcej, okazuje się, że flawonoidy zawarte w owocach, kakao, czarnej i zielonej herbacie, tak samo jak białko sojowe, mają właściwości goitrogenne, czyli wolotwórcze. Inne produkty o takim działaniu to rośliny strączkowe i orzechy arachidowe.
Dlatego produkty spożywcze bogate w te związki powinny być ostrożnie wykorzystywane w diecie. Nie oznacza to jednak, że konieczna jest ich całkowita eliminacja, jeśli podaż jodu jest prawidłowa. Dodatkowo gotowanie żywności prowadzi do zmniejszenia ich właściwości wolotwórczych.