Nadmierna podaż kalorii - zła dieta
Żyjemy w czasach, w których żywność jest powszechnie i łatwo dostępna. Możliwość zamówienia tanich, gotowych, wysokoprzetworzonych dań na wynos w dużej mierze sprzyjają nadmiernej podaży kalorii.
Jeżeli przyjmuje się więcej kalorii niż wynosi całkowita przemiana materii, nadmiar energii odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej w naszym organizmie.
Nawyki żywieniowe które sprzyjają przybieraniu na wadze to: spożywanie zbyt dużych, obfitych posiłków, pomijanie śniadań, picie słodzonych napojów, niska podaż warzyw i owoców w diecie, częste sięganie po wysokoprzetworzone posiłki oraz pokarmy bogate w cukry proste.
Niski poziom aktywności fizycznej
Niska aktywność fizyczna zmniejsza tempo przemiany materii i powoduje, że łatwiej jest przekroczyć dzienną dawkę zapotrzebowania kalorycznego. Na całokształt naszej sylwetki ma wpływ nie tylko ilość treningów, ale także codzienna aktywność życiowa, podczas wykonywania rutynowych czynności oraz pracy zawodowej.
Choroby
Do schorzeń sprzyjających otyłości należą przede wszystkim zaburzenia endokrynologiczne np. zespół Cushinga, zespół policystycznych jajników, niedobór hormonu wzrostu, niedoczynność tarczycy, dysfunkcje ośrodka głodu i sytości znajdującego się w podwzgórzu (guzy oraz zmiany nowotworowe mózgu, urazy czaszkowe).
Niektóre leki mogą stymulować wzrost lipogenezy, należą do nich glikokortykosteroidy, niektóre leki przeciwdepresyjne, przeciwpadaczkowe, leki stosowane w psychozie oraz leki przeciwalergiczne.
Czynniki psychospołeczne
Otyłość często wynika z nieprawidłowych zachowań żywieniowych tj. kompulsywne jedzenie, nocne podjadanie, głodzenie się pod wpływem stresu czy bulimia psychiczna.
Również niektóre cechy osobowości sprzyjają otyłości. Bardziej podatne są osoby wysoce neurotyczne (osoby częściej przeżywające negatywne emocje, gorzej radzące sobie ze stresem) oraz introwertyczne.
Predyspozycje genetyczne
Otyłość może być również uwarunkowana genetycznie, sprzyja jej zespół Turnera, Cohena, Pradera-Williego czy też zespół Downa.
Rzadko zdarza się również, że niektóre osoby sprawniej metabolizują węglowodany niż inne składniki pokarmowe, a energię tę gromadzą w postaci tkanki tłuszczowej. Funkcjonowanie naszego metabolizmu w dużej mierze zapisane jest w genach.